![]() |
Tacka med lammungar. Fri bild från nätet. |
Jag vill varmt TACKA Artur Hazelius (1833-1901) för hans storartade livsverk Skansen på Djurgården i Stockholm. Denna fantastiska djur- och kulturvärld, som inte bara lockar huvudstadsborna, utan även turister från hela världen. Just nu - under Corona-våren 2020 - är Skansen en av de mycket få kulturinstitutioner som håller öppet varje dag, så jag passade på att inviga mitt nyköpta årskort igår. Och, jo visst, fanns det en och annan TACKA där, men de flesta besökarna rusade iväg till Björnberget för att få en skymt av Lill-Babs och hennes två ungar, som nyss krupit ut ur boet.
|
Här på närmare håll. |
Seglora kyrka från 1729, på Skansen sedan 1918, är en av Stockholms mest populära bröllopskyrkor, och faktiskt har jag bevistat en vigsel där sommaren 1975. Minns vackra interiörer, men kyrkan, liksom stugorna, hålls just nu låsta för besökare.
Här i halsjärnet kan man hamna om man inte håller rekommenderat avstånd till andra besökare. I bakgrunden syns den blekingska Kyrkhultstugan från början av 1800-talet, på Skansen sedan 1891.
Blomsterplanteringarna strax innanför entrén brukar nästan vara i klass med dem på Liseberg så här års, men än har de inte nått sin fullaste prakt.
Vill man läsa en verkligt roande och intressant bok om hur det kunde gå till under Skansens pionjärtid, så rekommenderar jag:
"Tror fröken att det klarnar? " Sigrid Millraths minnen från Oscar II:s tid och Artur Hazelius Skansen, redigerad av Arne Biörnstad, och utgiven på Nordiska museets förlag 1993. Den blott tjugoåriga fröken Millrath var Hazelius sekreterare och assistent redan från starten 1891. Jag tror han hade en hel del att TACKA denna duktiga unga kvinna för att resultatet blev så gott som det blev.
Här finns flera tolkningar av homonymen TACKA i veckan fotoutmaning från Susanne.