torsdag 16 april 2020

Corona och karantän




Praktiska vapen mot Corona-viruset:
Munskydd, handspritsflaska och rena bomullshandskar.



Till ovanstående bildtext skulle jag vilja tillägga: Sunt förnuft och omdöme att skilja mellan sanna och falska profeters ord. Historien har återkommande visat att krigs- och kristider utgjort en lukrativ jordmån för de sistnämnda. Tror någon att vi idag lättare genomskådar och avfärdar dem? Vi lever väl inte på den vidskepliga medeltiden heller? Nej, visserligen inte, men i stället har det uppstått ett helt nytt skrå av okunniga och falska profeter med en möjlig dold agenda. 

Jag lyssnade häromdagen på den unga kvinnliga influencern, som  debatterade med en professor och  överläkare i TV-programmet "Mötet" om Corona-viruset och karantäner. Det mest skrämmande var hur stolt hon var över sin förmåga att sprida rädsla och panik hos sina följare, och detta i syfte att stänga ner hela landet under 2-3 veckor för en totalisolering. Själv hade hon redan dragit sig tillbaka till en vacker trävilla i  Jämtland och åkte skridskor med sina barn om dagarna. Någon oisolerad måste ha levererat hem mat till familjen. 

Olyckligt nog skapar sådana profeter en stor oro och extra svårigheter i en redan jobbig samhällssituation, där så många tvingas balansera på gränsen för vad de orkar. Tillika hos alla som är skrämda och mår psykiskt dåligt av det hot som nu experter och forskare över hela världen arbetar för att besegra. Historien kommer i framtiden döma oss efter hur vi reagerade och agerade under Corona-pandemin, och de som endast bidragit med osaklig skräckpropaganda kommer att framstå som vår tids samhällsförrädare.

Vem gick segrande ur debatten? Jo, läkaren som framförde argument byggda på vetenskap och beprövad erfarenhet. Även han isolerad som 70+:are, men fortfarande med förnuft och fakta i behåll. Experter av olika slag är långtifrån ense om hur världen ska bemöta och ta sig ur Corona-krisen, men de som uttalar sig gör det oftast utifrån sin unika sakkunskap, och det är dem som vi bör lyssna på och begrunda. Vi har inget bättre val helt enkelt. 






Ja visst, men med måtta!
Humorbild från Facebook







2 kommentarer:

  1. Klokt skrivet och välformulerat. Jag såg inte TV-programmet utan läste bara i DN att kvinnan i fråga inte borde ha borde ha släppts fram. Nåja, fler än hon pratar ju strunt, t ex på Facebook.(Men bilden därifrån var kul!) Vi som är litet mer mogna förstår förhoppningsvis att värja oss mot osakliga argument, men det är svårt för ungdomar och kanske riktigt gamla människor.
    Vi får kämpa på. När använder du munskyddet? Du skrev något om att du behövde det, då du åker hiss. Vi är inte så många i vårt hus, så vi kan åka en i taget.

    SvaraRadera
  2. Tack, Birgitta! Om du klickar på ordet "Mötet", så finns där en länk direkt till SVT Play, där du kan se programmet ifråga och bilda dig en uppfattning om företrädare för detta nya pseudoyrke kontra en välutbildad äldre erfaren läkare.
    Jag glädjer mig åt fyra fräscha munskydd som anlänt med posten, och dessa använder jag i affärer och på allmänna kommunikationsmedel. Inte utomhus med distans till andra, och inte igår då jag träffade vår gemensamma goda vän M.K. (från SSB) för en utomhusfika i hagel, sol och blåst. Vi satt i Tessinparken på varsin ände av en bänk och pratade av oss. Men jag åker fortfarande ensam i vår trånga hiss i åttavåningshuset med fem lägenheter på varje våning. Har inte sett någon annan av grannarna med munskydd än, inte ens Hemtjänst-personalen.

    SvaraRadera

Butiken som helst inte sålde

  Vårrengöring. Fri bild från Pixabay.com När jag drar omkring på min motvilliga dammsugare hemma inser jag att den sjunger/suger på sista ...