söndag 23 december 2018

GOD JUL anno 2018!



Strömparterren med Medeltidsmuseet, invigt 1986.
Det röda t.h. är en bit av Opera-huset, belyst i rött.

Med dessa bilder från Stockholms Medeltidsmuseum, som jag besökte på årets kortaste dag, önskar jag alla mina följare och läsare en riktigt nutida God Jul. 

Tack och lov att man inte levde på medeltiden (i Sverige åren 1050-1520) i Stockholm: trångt, smutsigt, illaluktande, hårda lagar och då och då ofärd, nöd och krig. För att inte tala om pesten i mitten på 1300-talet! 

Nåja, ganska trångt har vi det fortfarande, men så här års är staden ett enda stort smyckeskrin av ljus, färger och fantastiska former - långt ifrån det medeltida mörkret. Må nu bara ljuset tändas i Rosenbad, tvärs över Strömmens virvlande vatten, till nästa år!





Riddare med väpnare. Alsnö stadgar år 1280
adlade dem till landets frälse.



En nunna i klostrets örtagård. Sverige kristnades till den katolska
 tron och förblev i den ända fram till reformationen år 1527.


Bagerska säljer sitt bröd i en bodbutik. Den medeltida staden
hyste ett stort antal specialiserade hantverksyrken som nu försvunnit
och endast lever kvar i vissa gatu- och grändnamn.





Vädersolstsavlan med halofenomenet från 1535 
visar centrala Stockholm i mitten av 1500-talet. 
(Kopia)




2 kommentarer:

  1. Trevligt inlägg, som påminner mig om att det var länge sedan jag besökte detta museum. Nej, tack och lov att man inte levde på den tiden! Jag önskar även dig en riktigt GOD JUL.

    SvaraRadera
  2. PS Undrar förresten hur det ser ut på Strömparterren på sommaren. När jag var liten/ung åkte man dit för att dricka kaffe på uteserveringen. Har inte passerat där på evigheter under sommartid. Måste kolla i sommar.

    SvaraRadera

Butiken som helst inte sålde

  Vårrengöring. Fri bild från Pixabay.com När jag drar omkring på min motvilliga dammsugare hemma inser jag att den sjunger/suger på sista ...