torsdag 28 december 2017

Kungligt skogsbad



Kronprinsparets bröllopsgåva från Världsnaturfonden
 med bistånd av Kungl. Djurgårdsförvaltningen.


Bland förra årets språkliga nyskapelser (38 st!) befann sig ordet "skogsbad", ett härligt uttryck för en härlig upplevelse. Enligt Språktidningen så kallas företeelsen, som kommer från Japan, för "shinrin-yoku" på japanska, och innebär att man går ut i skogen, öppnar sina sinnen och minskar stressen.

En terapiform som människor använt sig av i årtusenden, men som - så mycket annat - presenteras yrvaket som en helt ny upptäckt.

Igår tog jag ett skogsbad på östra Djurgårdsön och promenerade bland annat utmed Victoria och Daniels Kärleksstig, anlagd i en ravin, och på ena sidan kantad av högväxt barrskog, på den andra av det fågelrika Isbladskärret. Tack WWF för denna bröllopsgåva, som även svenska folket har glädje av!

I Stockholm råder en byggboom som inte setts sedan miljonprogrammets dagar på 1970-talet. Varje liten grönyta, grusplätt och oanvänd markbit fylls av nya höghus, ofta i ful råfunkis. Var ska stockholmarna ta sina skogsbad i kommande generationer och kommer man respektera Nationalstadsparkens gränser i framtiden? 

På Liljeholmskajen strax söder om stan har man byggt så nära ett stort bergsmassiv att de inflyttade tvingas stirra på gråberget från sina sovrum. 

Kan man kalla detta för "bergsbad"?

Dags för en ny hashtag: #raddavaraskogsbad.





Flerhundraårig ekstam. Vad har eken sett
 av Djurgårdshistoria?












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Butiken som helst inte sålde

  Vårrengöring. Fri bild från Pixabay.com När jag drar omkring på min motvilliga dammsugare hemma inser jag att den sjunger/suger på sista ...