Kopia av Vädersolstavlan över Stockholm. Eget foto från Medeltidsmuseet, 2018. |
- "Thenne utsigt, then er SKUM", sade kanske invånarna i huvudstaden och skakade på huvudena när de varseblev vädersolsfenomenet på himlen i april 1535. Vad landsens konung, Gustav Vasa sade, vet vi inte, men han bör ha undrat över den märkliga vyn från Stockholms slott.
Tavlan i Storkyrkan är dock en kopia från 1636, målad av Jacob Heinrich Elbfas, och på dess baksida finns en gammal text:
"Anno Domini 1535. Tiughunde daghen i aprlis måna sijntes i Stocholm på himmeln sådana tekn så nær i från siv in til nio förmidda. Renoverat 1636".
Synen lär ha orsakat en viss panik då man trodde att den varslade om krig, nöd och farsoter, men sentida stadsbor glädjer sig åt att kunna studera hur den senmedeltida huvudstaden tog sig ut.
Hur kommer framtiden att avbilda 2020-talets Stockholm? Med en bild av veckans bombexplosioner? Det tarvas tyvärr inga väderfenomen för att förutse skumma elements framfart i staden och landet.
- "Nu thager Vi ii medh hårdthandskarna". Gustav Vasa (kung 1523-60) Tavla från Nationalmuseum av okänd mästare. |
Dette visste jeg ikke
SvaraRaderaIntressant! Men vad var det egentligen för ett fenomen som beskådades?
SvaraRaderaOm du klickar på lånken i ordet "vädersolsfenomenet" så ger Wikipedia mer information.
RaderaSpännande himlafenomen som skulle vara kul att se. Jag förstår att det orsakade förvirring och uppståndelse på den tiden.
SvaraRaderaHeisann, dette maleriet er faktisk gjengitt i vår kunsthistoriebok som vi bruker i undervisningen. Der står det at kunstneren har observert og gjengitt Halleys komet som visstnok passerte Stockholm i 1535. Fascinerende ;:OD)
SvaraRaderaGustav Vasas spinkiga ben är ganska skumma tycker jag, påminner om spindelben! Häftig tavla, kan lätt förstå om man trodde på skumma varsel! Många skumma typer behöver bli inlåsta bakom lås och bok för evinnerliga tider...
SvaraRaderaHa, ha! Under den här epoken och ända fram till sans-culotternas genombrott vid franska revolutionen var snygga ben på karlar en högstatusmarkör. Jag misstänker att Vasas spindelben var en försköning gjord av porträttören. I verkligheten var de säkert kraftiga och knotiga.
SvaraRaderaBra och originell tolkning!
SvaraRadera